slider image

05. Dec 2014.

Rusi se ne moraju odreći parmezana

Najpre je Zapad Rusiji uveo sankcije. Rusija je onda u septembru odgovorila zabranom uvoza hrane iz zemalja Evropske unije, SAD, Australije, Norveške i Kanade. Zapadna roba ipak stiže do ruskih potrošača.

Nakon što je Moskva uvela zabranu uvoza prehrambenih namirnica iz zapadnih zemalja, Rusi su počeli da zbijaju šale kako će ubuduće na italijansku picu stavljati samo ruski sir. Pošto što smo obišli moskovske restorane, uočili smo da se Rusi ne moraju odreći zapadnjačke i južnjačke evropske kuhinje.

Naime, ona je i dalje prisutna na jelovnicima. I dalje se nude jela koja se bez pravih italijanskih sastojaka uopšte ne mogu ni zamisliti. I konobari nam potvrđuju da se u njihovim restoranima i dalje koristi originalni italijanski sir.

Jedan moskovski gastronom, koji je želeo da ostane anoniman, u razgovoru za DW kaže kako italijanski sir na rusko tržište stiže preko Belorusije. Postoje dva načina. Roba se preko tranzitnog prometa faktički ilegalno dovozi u Rusiju. Ili se u beloruskom Brestu, u blizini poljske granice, na originalnu italijansku ambalažu lepi etiketa "Made in Belarus". Sve je to moguće zato što Minsk nije zabranio uvoz zapadnih prehrambenih namirnica. Osim toga su otvorene državne granice unutar carinske unije, znači između Belorusije, Rusije i Kazahstana.

Restorani nisu jedini izuzetak. Zapadnu hranu čiji uvoz Kremlj sankcioniše, može se naći i u supermarketima. Moskovske prodavnice koje nude delikatese, svoja skladišta su dobro napunila zabranjenim sirom - italijanskom parmezanom, tamo se može pronaći i francuski bri i kamamber. Sve u originalnom pakovanju.

U Rusiju se preko Belorusije transportuje i ribu iz Evrope. Od septembra je norveška isporuka ribe u Belorusiju utrostručena. "Beloruska preduzeća kupuju norveški losos i prerađuju ga. Nakon toga roba važi kao proizvedena u Belorusiji i ona može da bude prebačena na rusko tržište", priča Sergej Gudkov iz Ruskog udruženja ribarske privrede. Čak je dovoljno ribu samo upakovati u novu ambalažu. "Te poslovne metode škode našim interesima. Rezultat je da ruske fabrike za preradu ribe više ne obrađuju ribu iz Evrope", žali se Gudkov.

Očigledno u Belorusiji postoji pokušaj da se taj "poslovni model" primeni i na mlečne proizvode. "Naši stručnjaci imaju dokaze za ponovni izvoz proizvoda iz Evropske unije, radi se o malim firmama. Metode su različite, od novih etiketa na mlečnim proizvodima pa do novog pakovanja, pre svega na margarinu", kaže za DW Maria Šebit iz Ruskog udruženja proizvođača mleka. Za sada se još radi navodno samo o pojedinačnim slučajevima.

Ruske vlasti nameravaju da preduzmu mere protiv neželjenog uvoza zapadnih prehrambrenih namirnica. Ruski predsednik Vladimir Putin u avgustu ove godine, javno je prozvao Belorusiju zbog re-izvoza zabranjene zapadne robe. Nepopustljiv stav je zauzela i ruska Služba za nadzor tržišta koja kontroliše poljoprivredne proizvode. Iz ove službe je saopšteno da probleme u trgovini sa Belorusijom želi da reši u okviru Evroazijske privredne komisije. Ruska federalna Carinska služba, predložila je vladi u Moskvi osnivanje mobilnih jedinica, kako bi se borile protiv uvoza zapadne hrane u Rusiju, hrane koja je pre toga već uvezena u Belorusiju i Kazahstan.

Zapravo takve kontrole postoje i sada u ruskim pograničnim regionima. Od uvođenja sankcija na zapadnu hranu na granici je zaustavljeno 18.000 tona robe. Ukupno je pokrenuto 98 krivičnih postupaka protiv špeditera, koji su pokušali u Rusiju ilegalno da uvezu voće i povrće iz Poljske, Grčke i Španije. Ali i ribu iz Amerike, Nemačke i Holandije, pa i mlečne proizvode iz Nemačka, Finske i Letonije.

 

Izvor: dw.de

rusi-se-ne-moraju-odreci-parmezana
Tržišne Informacije
Srbija
Prosečna otkupna cena mleka€/100Kg
Komercijalne farme32.00
Farmeri 100-500kg27.40
Farmeri do 100kg23.20
EU i Svet
Prosečna otkupna cena mleka€/100Kg
Nemačka30.74
Austrija32.04
Bugarska25.69
Mađarska26.07
Poljska26.97
Rumunija24.42
Sirevi€/kg
Allgauer Emmentaler (Nemačka - Kempten)5.10
Edamer 40% (Nemačka - Hanover)2.20
Cheddar 39% (Australija)2.91
Maslac€/kg
Burro Reg.CEE 1255/99 (Italija - Milano)2.70
Deutsche Markenbutter lose (Nemačka - Kempten)2.85
Butter 82% (Australija)2.57
Obrano mleko u prahu€/ton
SMP ADPI-Extra (Nemačka)1720
SMP lose (Nemačka)1560
Nonfat Dry Milk (SAD)1493
SMP 1.25% (Australija)1568
Surutka u prahu€/ton
Nemačka530
SAD662
Kukuruz€/ton
Italija160
SAD125.70
Soja€/ton
Italija392
SAD314
Palmino uljeUS$/bbl
Evropa55.75
mlecnivodic footer image